Peltiasennus
Peltiasennuksiin liittyy erilaisia vaatimuksia mm. kaltevuuksiin ja ulottovuuksiin liittyen. Yhteistä kaikelle on kuitenkin se, että peltiasennus pitää olla ammattitaidolla tehty jotta se suojaa rakenteet vedeltä ja kosteudelta.
Peltityöt, pellitys ja peltiasennus vaativat peltisepän työkalut kuten peltisakset ja taivutuspihdit. Kuvassa peltisepän työkalut työkoneen päällä.
Peltiasennuksiin tarvitaan ammattitaitoa
Onnistunut peltiasennus vaatii peltisepän erikoistyökalut. Peltisepän työkalupakista tai liivin taskusta löytyy mm.
peltisakset
peltivasara
taivutuspihdit
listapihdit
muovinuija
kosakka
lukkopihdit.
Näiden lisäksi tarvitaan mm. metrimitta ja kynä, erilaisia kiinnikeitä (ruuvit, niitit) ja niiden asentamiseen tarvittavat työkalut kuten akkuporakone ja veto- tai pop-niittipihdit sekä tiivistysvälineet. Peltien katkaisemiseen tai muotoiluun ei ole syytä käyttää kulmahiomakonetta koska katkaisulaikan aiheuttama lämpö vaurioittaa pellin pinnoitteen.
Luotettava peltiseppä osaa suunnitella peltiasennuksen siten, että sade- ja sulamisvesiohjaukset toimivat oikealla tavalla. Samalla peltiseppä huolehtii, että peltiasennus tehdään turvallisesti.
Peltien oikea asennusjärjestys kuuluu peltisepän ammattitaitoon. Esimerkiksi ikkunapelti on aina asennettava ennen smyygilistaa, jotta listaa pitkin valuva vesi ei päädy rakenteisiin vaan ikkunapellin kautta pois seinustalta. Ikkunapellit ja juuripellit on rapattavien talojen kohdalla asennettava ennen rappausta.
Peltien kiinnityksissä tulee aina huomioida vesitiiveys
Pellit ja pellitykset sekä niiden kiinnikkeet ovat vaihtelevien olosuhteiden kanssa tekemisissä 24/7. Toisinaan pellit joudutaan kiinnittämään ruuveilla. Siksi on tärkeää valita kiinnike siten, ettei ruuvi pääse ruostumaan tai nousta irti pellistä.
Peltiasennuksen yhteydessä käytetään lähes poikkeuksetta erilaisia tiivistysmassoja. Niiden käyttöön liittyy monia huomioita (lähde: Ruukki)
Liima- ja tiivistemassana suositellaan käytettäväksi ulkokäyttöön soveltuvia, pysyvästi elastisia tiivistemassoja. Tuotteiden käyttö ei saa estää teräksen lämpöliikettä
Näkymättömiin jääviin limitys- ja tiivistyskohtiin (kuten läpivientien pohjalevyt, teräslevyjen limitykset, jiirit, jatkoskohdat jne.) suositellaan käytettäväksi esim. butyylimassaa
Näkyviin jääviin tiivistyksiin suositellaan UV-suojattua tiivistemassaa, esim. polyuretaanipohjaista tai MS-polymeeriin pohjautuvaa tiivistemassaa
Silikonipohjaista tiivistemassaa voidaan käyttää esim. sadevesijärjestelmien osien liitoksissa
Asennuksen ja työturvallisuuden osalta tiivistysmassojen käytössä on syytä noudattaa valmistajien ohjeita. Peltiasennuksen yhteydessä on tärkeää muistaa, että liimattavat kappaleet liimataan liimamassan avulla pysyvästi toisiinsa. Vuositarkastusten yhteydessä on tärkeää tarkistaa massaukset ja tiivistykset, jotta vesi ei pääse salakavalasti kulkeutumaan rakenteisiin.